Στρατής Κολυμπιανάκης | Δημοσιεύτηκε: | Κατηγορία:

Στις 13 Οκτώβρη στις Βρυξέλλες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Φλαμανδόφωνου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών έγινε η αποχαιρετιστήρια τελετή σε μια από τις μεγαλύτερες μορφές στο χώρο της Αναπαραγωγής, τον καθηγητή Paul Devroey. Προσωπικότητες από όλο το χώρο της αναπαραγωγής, φίλοι, παλιοί μαθητές, συνεργάτες, επέστρεψαν στις Βρυξέλλες για μια μόνο ημέρα, για το γεγονός αυτό, που πήρε τις διαστάσεις μεγάλου συνεδρίου με πάνω από 500 συμμετέχοντες.

Το Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Φλαμανδόφωνου Πανεπιστημίου Βρυξελλών, στο οποίο εργάστηκα από το 2000 έως το 2005, και ολοκλήρωσα το Μάστερ και την διδακτορική μου διατριβή, ήταν και παραμένει στην πρωτοπορία της Αναπαραγωγικής Ιατρικής για πάνω από τρεις δεκαετίες. Εκεί εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η τεχνική της μικρογονιμοποίησης (ICSI), της εξαγωγής σπερματοζωαρίων από τον όρχι (TESE), εκεί επιτεύχθηκε η πρώτη εγκυμοσύνη από ανασυνδυασμένη FSH αλλά και μετά από προεμφυτευτική διάγνωση (PGD) για μονογονιδιακή διαταραχή.

Για όλους εμάς, που η πορεία μας στο χώρο της αναπαραγωγικής ιατρικής ξεκίνησε από τις Βρυξέλλες, ήταν μια ξεχωριστή μέρα, γεμάτη από συναισθήματα συγκίνησης, ευγνωμοσύνης, θαυμασμού, για ανθρώπους που καινοτόμησαν στην αντιμετώπιση του υπογόνιμου ζευγαριού, για ανθρώπους που οδήγησαν την έρευνα στο χώρο της αναπαραγωγικής ιατρικής, για αυτούς που δημιούργησαν Σχολή Αναπαραγωγικής Ιατρικής, αλλά ταυτόχρονα μια μέρα που μας προσέφερε σημαντικά ερεθίσματα για την την περαιτέρω ανάπτυξη της υποειδικότητας μας.