Image

Στρατής Κολυμπιανάκης


MD MSc (Res) MSc (HCM) PhD

Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
Ιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Στρατής Κολυμπιανάκης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1991 και στη συνέχεια ειδικεύθηκε στην Μαιευτική - Γυναικολογία στο Λονδίνο. Μετά την απόκτηση του τίτλου Μαιευτικής Γυναικολογίας το 2000, μετεκπαιδεύθηκε στην Ιατρική της Αναπαραγωγής στο κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Ελευθέρου Πανεπιστημίου Βρυξελλών από το 2000 έως το 2005, αποκτώντας μεγάλη εμπειρία στην υπογονιμότητα και στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελών του απένειμε τον τίτλο του Master στην Ιατρική και Φαρμακευτική Έρευνα και της Διδακτορικής Διατριβής στη βελτιστοποίηση της διέγερσης των ωοθηκών με ανταγωνιστές.
Το 2005, μετά από οκτώ χρόνια στο εξωτερικό, επέστρεψε στην Ελλάδα, στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου σήμερα είναι καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Ο Στρατής Κολυμπιανάκης είναι από τους πιο γνωστούς ειδικούς στο χώρο της αναπαραγωγής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ασχολείται ενεργά με την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας για πάνω από 20 έτη και η ακαδημαϊκή του θέση του επιτρέπει να βρίσκεται στην πρωτοπορία των εξελίξεων στο χώρο της αναπαραγωγής, με δυνατότητα άμεσης εφαρμογή τους στην κλινική πράξη για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.
Η διεθνής του αναγνώριση βασίζεται τόσο στις ακαδημαϊκές του επιδόσεις όσο και στην πρακτική κλινική του προσέγγιση που εστιάζεται στην αποτελεσματική και ασφαλή αντιμετώπιση του υπογόνιμου ζευγαριού. Το επιστημονικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στην ενδοκρινολογία της αναπαραγωγής, στις διαταραχές της γυναικείας γονιμότητας και στην διέγερση των ωοθηκών για εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ο Στρατής Κολυμπιανάκης ασκεί έντονη εκπαιδευτική δραστηριότητα τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Είναι Διευθυντής του Μεταπτυχιακού της Ιατρικής Σχολής «Ανθρώπινη Αναπαραγωγή» στα πλαίσια του οποίου εκπαιδεύει νέους συναδέλφους στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.
Είναι επίσης διευθυντής της Μονάδας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, που είναι αναγνωρισμένη ως κέντρο εκπαίδευσης στην Ιατρική της Αναπαραγωγής από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) και το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων.

Έχει υπηρετήσει ως συντονιστής της ομάδας ειδικού ενδιαφέροντος «Ενδοκρινολογία της Αναπαραγωγής» της ESHRE από το 2013 έως το 2015, οργανώνοντας πολλά σεμινάρια σε όλη την Ευρώπη στην υποβοηθούμενή αναπαραγωγή. Από το 2015 έως σήμερα είναι στο προεδρείο των ομάδων ειδικού ενδιαφέροντος της ESHRE, επιβλέποντας όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Εταιρείας.

Έχει δώσει πάνω από 200 διαλέξεις σε διεθνή συνέδρια και είναι στην εκδοτική ομάδα των πιο σημαντικών περιοδικών υπογονιμότητας, όπως το Human Reproduction (2005-2009), το RBMOnline (2009-present), το Fertility-Sterility (2011-present), το BJOG (2017-2020) και F&S Science (2020- today).

Ο Στρατής Κολυμπιανάκης έχει τιμηθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο το 2008 με το Βραβείο Αριστείας στον τομέα της υγείας, και τα έτη 2015, 2017, 2018 με το Βραβείο Αριστείας στην έρευνα. Έχει τιμηθεί με βραβεία για επιστημονικές εργασίες σε διεθνή συνέδρια και έχει βραβευθεί για την προσφορά του ως κριτής στα δύο μεγαλύτερα επιστημονικά περιοδικά στο χώρο της υπογονιμότητας το Human Reproduction και το Fertility Sterility. Είναι επισκέπτης Καθηγητής, στο Πανεπιστήμιο Shadong στην Κίνα από το 2004.

Ο Στρατής Κολυμπιανάκης έχει διεθνή φήμη στον τομέα της Αναπαραγωγής έχοντας δημοσιεύσει πάνω από 165 επιστημονικά άρθρα σε έγκριτα διεθνή περιοδικά υπογονιμότητας και περισσότερα από 20 κεφάλαια σε βιβλία σχετικά με την υπογονιμότητα. Είναι συνεκδότης του συγγράμματος αναφοράς «Recurrent Implantation Failure” («επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εμφύτευσης»), ένα θέμα στο οποίο έχει ειδικό ενδιαφέρον για πολλά χρόνια.
Είναι επίσης γνωστός στο διεθνή χώρο της υπογονιμότητας για την ερευνητική του ενασχόληση σχετικά με το βέλτιστο τρόπο αντιμετώπισης γυναικών με μικρό αριθμό ωαρίων και την απλοποίηση της διέγερσης των ωοθηκών με στόχο την ασφάλεια της γυναίκας και την αποτελεσματικότητα.
Ήταν μέλος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας που εξέδωσε το 2019 τις κατευθυντήριες οδηγίες για την διέγερση των ωοθηκών για εξωσωματική γονιμοποίηση, που διαμορφώνουν το σύγχρονο τοπίο στην άσκηση της ιατρικής της αναπαραγωγής
Το επιστημονικό του έργο είναι πρώτο σε απήχηση (αριθμό αναφορών) μεταξύ των εν ενεργεία καθηγητών Μαιευτικής Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δημοσιεύσεις



Στρατής Κολυμπιανάκης 2020